Škorpioni su najstariji predstavnici insekata i bili su prvi koji su osvojili Zemlju (Álvarez, Ny cols. 1993). Trenutni broj poznatih vrsta je 1500. Od toga, Kubu nastanjuje 32 vrste i podvrste, koje se smatra velikim endemizmom, s obzirom da je među njima 29 vrste koje su ekskluzivno nastanjuju Kubu.

Šest od sedam podgrupa, žive u Americi, a dva od njih su zastupljeni u našoj fauni:
Dipocentridae y Buthidae. Poslednji i najrazvijeniji, uključuje najopasniji, kao i medicinski najznačajnije vrste ,. (Armas, L. F., 1974). Od dve, samo Buthidae je štetan za ljude.
U Buthidae phylla uključuje 8 roda: Alayctyus; Anantaris; Centruroides; Isometrus; Microtityus; Tityopsis; Tityus y Rhopalurus (R. garridoi; R. princeps, R. junceus).
Scorpion R. junceus dostiže 55-100 mm u odrasloj dobi, smeđe-žućkaste je boje ima crnu interokularni trougao, sa tamno kaudalnim segmentima, klešta sa 16-21 zubima i noge sa 8 redova pokretnog granulata i bazalne lobusa koja je više razvijena kod mužijaka.
Generalni osobine otrova škorpije
Scorpion trovanje Sting je čest problem u tropskim i suptropskim zemljama. Ozbiljnost ovog
truju i visoke stope smrtnosti među žrtvama je prešao istraživanje na tu temu za utvrđivanje prirode toksičnih komponenti ove Venom. (Campos y cols., 1980).
Prema Zlotkin (1972) škorpion otrova registriran kao opasni su oni s toksičnim potencijom oscilira između 0,3-1,0 mg / kg. Varijabilnost toksični učinak ovisi o: porijeklu Lab. nanosi životinje na kojima se testira otrov, put primjene, način ekstrakcije i liječenje otrov, geografsko porijeklo testiranih životinja, i statistika metode.
Što se tiče otrova škorpije, toksini su te komponente sa veću odgovornost za toksični učinak na ubod na ljudima. Postoji jasna specifičnost za ovih otrova prema vrsti. Dakle, oni mogu biti specifični za sisare, insekata ili rakova. Kemijski dokaza (Miranda, F. y cols., 1960, 1961) dopustiti da tvrdi da smrtonosne i parališući akcija otrova škorpije iz Buthidae filuma, uzrokovano niskim sadržajem molekularne težine i njegove osnovne prirode, koja prikazuje različite farmakološku aktivnost na osnovu njihove visoke afinitet i selektivnost za spajanje sa specifičnim marker-stranicama koje su jonski kanali u nervoznu stanične membrane sa uticajem na specifičnim funkcijama ćelija (Müller, 1993; Adams y Swason, 1996). Nedavne istraživanja Istraživanje je pokazalo mnogo širok spektar djelovanja u škorpiona neurotoksina, ne samo zato što su specifični natrija i kalija markera, već zato što pokazuju znakove aktivnosti od strane njihovih selektivno vezivanje za hlorida kanala kao što je izraženo u maligne ćelije, vrlo važna osnova za njegovo korištenje i procjena u terapiji raka. (Soroceanu y cols., 1998).
Osim toga, dokazi potvrđuju prisutnost u otrov, od nekih elemenata na neki način povezani sa svoje (otrov) toksičnost (kalcij, natrij, cink, Silice, magnezij, o, mangan, nikal, kalijum i fosfor). Toksičnost otrova odnosi se na veći broj tih minerala, što omogućava da nagađa o ulozi koju igra disbalans elemenata u otrova toksičnosti.
Scorpion otrov kao antitumorski agent
Iako je ograničeno, proizvodi iz izvora životinja uspon na značajan čin među predložena istraživanja linije direktive sa ciljem da se razvije djelotvoran tretman za rak. (Einat y cols., 1995). U nekoliko životinjskih vrsta materijala sa antitumorski aktivnost su izvađeni u preliminarnom način. Takve vrste su predstavljeni u sljedećim Phyla: Porifera, dupljari, Bryozoa, Echinodermata, Mollusca, Cordata, Arthropoda (Harry, B. y Woud, Jr., 1971). U okviru potrage za farmakološki aktivnih proizvoda, za dugo vremena, toksini su posebno označene kao nosioci aktivnosti. (Cotte y cols., 1972).
Zanimljivi rezultati istraživanja o Crotalus durissus terrificus zmijskog otrova prijavljenih preko 80% tumoral smanjenje mase kod pacijenata pod tretman. (Costa, L. A., y cols. 1998).
U vezi s antitumorski akciju u škorpije otrova, Debin y cols. 1993. godine je pokazala da otrov od Scorpion Leiurius quinquestriatus, Buthidae filuma, sadrži malu osnovne peptida, naime, Chlorotoxin predložio da igraju važnu ulogu u kontroli rasta gliomal, kao i nedostatak klorida struja može uzrokovati promjene u ćelijski oblika i volumena na taj način ometaju njihov migracija u periphereal tkiva (Sontheimer y cols., 1999).
Pozadina upotrebe otrova škorpije kao agent protiv tumora na Kubi.
Upotreba škorpiona u terapeutske svrhe poznata je na Kubi od početaka prošlog stoljeća, kada je tzv “škorpion ulja” je dozira kao koristan u suprotstavi zadržavanje mokraće, kao što je prikazano u Matanzas Farmaceutski muzej (Armas, LF., 1974). Dodatne informacije, dati kredit za Scorpion alkohol ekstrakt analgetik svojstva kod reumatskih i mišićima, ali nije sve do ranih 1980-ih da je istraživački tim iz Medicinskog fakulteta u Guantanamu počinje sa radom sa otrovom iz Rhopalurus junceus, škorpiona, endem je Buthidae filuma (Armas, LF., 1974) s ciljem da pokaže svoje anti-tumor efekte, kao što je se koristi od strane lokalnog stanovništva za liječenje tumora u manjoj životinja.
U januaru 1994. godine, zabilježen je i realizacija preliminarnih eksperimentalnih studija na miševima, psima i ljudima, prema kojem, kada je davan škorpion otrov, prirodne ili transplantiranih tumora u pasa i albino miševa ili nestali ili smanjiti njihovu veličinu. (Erlich tumori, adenocarcinomes i malignih neoplastics sa različitim lokalizacija).
Studije izvode na ljudima, rezultiralo u poboljšanju kvaliteta života, najvažniji nepovoljnih medicinske prognoze i potpun odgovor na bolest u grupi bolesnika, što ukazuje da škorpiona R. junceus otrov medvjeda, između ostalog, analgetik i anti-upalni svojstva, stimulira imunitet tijelo i djeluje preko širok spektar tumora; više od 2.000 ljudi su iskusili ohrabrujuće rezultate kada tretirani škorpiona R. junceus otrov.